Thursday, June 21, 2007

Voronin la Conferinta de presa comuna cu Steinmeier si Mizsei

Stimate Domnule Presedinte, stimate doamne, domnilor. Noi astazi am avut discutii foarte eficiente. Pentru Republica Moldova intodeauna aceste vizite in organismele si instutiile europene sunt de o valoare si importanta deosebita. De fiecare data noi concretizam cursul de dezvoltare a R.Moldova, de fiecare data noi cu partenerii europeni ne consultam despre problemele cele mai importante, mai stringente care stau in fata societatii noastre moldovenesti pe drumul de integrare europeana pe care noi l-am ales.

Eu ii multumesc domnului Presedinte Steinmeier pentru acea modalitate cu care el astazi a moderat aceasta actiune a noastra comuna, pentru ca noi nu simtim ca noi venim aici sa raportam in fata unor sefi sau in alt mod. Noi simtim ca suntem apreciati la egal in structurile europene, suntem apreciati cu demnitatea respectiva, de aceea pentru noi sunt foarte interesante si folositoare aceste discutii si conversatii pe care noi cu Dvs. le-am petrecut.

Republica Moldova nu sta pe loc, evolutia dezvoltarii este pozitiva, dar noi toti suntem si avem capacitati ca cetateni, ca oameni, ca ne grabim, ca vrem mai repede, ca vrem mai mult, ca dorim imediat sa hotarim unele probleme. De aceea toate aceste lucruri, trebuiesc consultate, trebuiesc coordonate, ca calea pe care s-a pornit R.Moldova sa fie acea corecta, ca standartele europene sa fie respectate si nu numai scrise, stipulate in legile R.Moldova, dar obligatoriu sa fie executate, sa devina norma – nu numai o norma concreta si reala pentru conducerea R.Moldova, dar pentru toata societatea, pentru toti cetatenii tarii noastre.

Integrarea europeana pe care s-a pornit Moldova citiva ani in urma este sustinuta, ce ne bucura pe noi, dle Presedinte, este sustinuta de toata societatea noastra. Majoritatea societatii. De aceea, pe de o parte, noua, acelor care astazi suntem in posturile de conducere, ne este si usor, dar, pe de alta parte, ne este si complicat pentru ca societatea doreste, si iarasi ma repet aici, doreste ca rezultatele acestei activitati a noastre sa se reflecte cit mai curind in imbunatatirea vietii cetatenilor tarii, spre crearea conditiilor respective, spre crearea acelor conditii si standardelor pe care ei le vad, bucurindu-se de posibilitati sa viziteze mai multe tari ale Uniunii Europene, in tarile europene. Aceasta axioma noi trebuie sa o hotaram, aceste standarte noi trebuie sa le realizam si sa le ridicam la nivelul cerintelor europene.

Noi suntem satisfacuti de acest dialog care a avut loc astazi intre noi si e clar ca in timpul care a mai ramas in jumatate de an trebuie ca acele restante pe care noi astazi le-am auzit si pe care noi singuri le recunoastem ca sunt in activitatea noastra, trebuie sa le realizam si sa le depasim. Asa cum am vorbit noi la finalul discutiilor noastre, sa elaboram documentul respectiv care sa prelungeasca dezvoltarea Moldovei pe calea europeana.

Noi va multumim si pentru intelegerea si sustinera pe care UE o demonstreaza. Si pentru ca ea participa activ la totul ce este legat de solutionarea conflictului transnistrean. Pentru noi integrarea tarii este o problema deosebita, pentru ca fara de a solutiona problema reintegrarii tarii, este si complicat si de realizat multe proiecte si programe ce tin de integrarea europeana. Asa ca aceasta problema la noi se combina si cu integrarea europeana.

Eu va multumesc si noi suntem predispusi toti impreuna din societatea noastra sa prelungim si sa mergem mai departe pe calea integrarii europene cu sustinerea, aprortul Dvs. si metodologic, si logistic, impreuna cu asistenta economica din partea Uniunii Europene. Multumesc. (Transcris APE).

1 comment:

Anonymous said...

invatat o multime