Mai am inca o ora la aeroprtul din Budapesta. Astept ruta spre Zagreb. Am gasit wireless si poate reusesc sa postez:
1. Am discutat ieri cu un diplomat european care avea in fata punctele de reper pregatite (si aprobate) pentru Consiliul de Cooperare Moldova-UE de la Luxemburg la care in premiera participa Presedintele Voronin. Iata tezele principale:
· A sporit numarul restantelor la indeplinirea Planului de Actiuni. Acest document continua sa reprezinte un instrument valoros oferit de UE pentru a ajuta Moldova la realizarea reformelor, iar Moldova nu a reusit sa valorifice pe deplin potentialul pe mai multe domenii cheie. Principalele lacune sunt la capitolul implementare. Moldova trebuie sa se concentreze pe indeplinirea prevederilor restante si nu pe discutii sterile despre noi documente.
· UE este constienta (aknowledges) de dorinta Moldovei de a elabora un nou document care ar ridica la un nivel mai avansat relatiile sale cu UE, si va reflecta asupra acestei posibilitati dupa ce va fi realizat integral Planul de Actiuni. In acelasi timp, atata timp cat raman multe lucruri neindeplinite, nu este cazul de a vorbi despre un nou document.
· Ritmul lent si neconcludent al reformelor nu lase UE alta posibilitate decat sa prelungeasca valabilitatea Planului de Actiuni (in engleza termenul folosit este roll-over).
2. Totusi cu toate ca totul merge anume spre prelungirea PA si decizia e ca si luata, nu este clar daca Valdner va anunta formal aceasta decizie la intrevederea cu Voronin sau va hotari tactic sa nu anunte si sa “mai dea o sansa”, ca sa poata angaja Moldova.
3. Un alt subiect fierbinte al discutiilor va viza exprimarea preocuparilor crescande a UE (impartasite de SUA) vizand lacunele noilor initiative privind liberalizarea economiei, legalizarea capitalurilor, eliminarea impozitului pe profit etc. Din cate am inteles, anume aceasta a fost principala tema abordata de Ambasadorul american si seful Delegatiei Comisiei la intrevederea cu Presedintele Voronin de saptamana trecuta. Europenii sunt ingrijorati de lacunele prezente in aceste initiative care ar oferi posibilitatea spalarii banilor, violand niste standarde europene in materie. Pe americani ii doare pericolul ca preferintele create ar putea fi folosite pentru finantara necontrolata a organizatiilor teroriste.
4. O tema pe care am intalnit-o la mai multi interlocutori europeni din Comisie este suspiciunea (banuiala) ca Voronin nu este pregatit pentru aceasta discutie si inca nu a fost informat asupra cum stau real lucrurile si in particular ca nu exista absolut nici o sansa ca pana la sfarsitul anului in locul Planului de Actiuni sa inceapa negocierile privind un acord de Asociere. Intrebarea pe care si-o pun ei este urmatoarea: daca pe interior, se pare ca nimeni nu risca sa-I spuna presedintelui adevarul crud (mai ales dupa ce de ani de zile il asigurau de perspective mult mai promitatoare), cine ar putea-o face pana la Luxemburg. Din cate am inteles, De Montis la intalnirea comuna cu Ambasadorul american asa si nu a facut-o. Ma intreb, poate Mizsei, care vine astazi la Chisinau si va sta pana duminica?
Tuesday, June 12, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment