Friday, June 22, 2007

Stenograma Conferinta de Presa - Steinmeier, Voronin, Mizsei

Pana lansam site-ul Asociatiei - http://www.ape.md/ - voi posta pe blog si materiale exclusive, de genul acestui transcript, care ar putea fi de folos celor interesati sa inteleaga mai bine ce se intampla in politica externa moldoveneasca (dincolo de comunicatele oficiale si comentariile oficioase). Incurajat de un comentariu facut de Nicu care lauda intervenitia lui Mizsei (buna si clara), am facut la APE acest transcript de pe inregistrarea conferintei, o prima parte din care am inclus-o si in ultima editie a Panoramei.

-- Transcris si tradus din germana de N.C./V.T., APE --

Buna ziua, doamnelor si domnilor, la prima conferinta de presa de astazi, la Consiliul de Cooperare UE-Moldova. La microfon sunt dl Frank-Walter Steinmeier, pentru Presedintia UE dl Ministru Federal, pentru Moldova - Presedintele Republicii Moldova domnul Vladimir Voronin, si domnul Kalman Mizsei, Reprezentatul Special al UE pentru Republica Moldova. Domnule Ministru, aveti cuvintul.

Frank-Walter Steinmeier (in germana): Doamnelor si domnilor, maratonul sedintelor din Luxembourg incepe cu aceasta intilnire cu Presedintele Republicii Moldova si cu multi Ministri din Guvernul Dumnealui, care sunt aici, si Va multumim, domnule Presedinte, pentru interesul pe care l-ati demonstrat foarte clar prin prezenta acestei delegatii impunatoare, cu care am discutat astazi.

Doamnelor si domnilor, aceasta a fost ce-a de-a doua reuniune a Consiliului de Cooperare UE-Republica Moldova care, atit noua, cit si dumneavaostra, ne-a aratat clar ca, de la implementarea Planul de Actiuni colaborarea dintre UE si Moldova s-a intensificat in mod evident si imi este permis sa spun, in numele Presedintiei Germane, ca consolidarea acestei colaborari se inscrie si in programul nostru de organizare a Presedintiei la UE. Ea constituie partea integranta a eforturilor noastre de fortificare a Politicii de Vecinatate. In general, Dvs. vedeti in aceasta abordare conceptul nostru ca doar printr-un angajament mutual fata de Politica de Vecinatate se poate atinge ceea ce este obiectivul UE, si anume - bunastarea, stabilitatea si securitatea in vecinatatea imediata a UE. Pot, de asemenea, sa va spun ca, fiind un vecin nemijlocit, anume Republica Moldova este una dintre cele mai importante tinte si beneficiare ale acestei Politicii de Vecinatate.

Privind in viitor, Republica Moldova in mod evident va fi si un partener interesant a politicii de cooperare in bazinul Marii Negre. Dvs. cunoasteti ca recent, la Consiliul Ministrilor de Externe noi am vorbit despre importanta intensificarii cooperarii tarilor din bazinul Marii Negre. Aceasta este, pe de o parte, necesar, din punctual nostru de vedere, deoarece fluxul de migratie, crima organizata, cresterea cooperarii cu tarile din zona Marii Neagra ne obliga sa intensificam colaborarea noastra.

Pe de alta parte, si acesta este semnalul pozitiv care se contine in cooperarea din bazinul Marii Negre, o asemenea cooperare contine un potential enorm. Si ma gindesc aici la o potentiala crestere a cooperarii in domeniul economiei si nu in ultimul rand in contextul politicii de cooperare in domeniul energetic.

Daca e sa ma refer la dezvoltarea relatiilor dintre Republica Moldova si UE, experienta a demonstrat - si noi am vorbit despre aceasta in discutiile noastre - ca elaborarea si aprobarea unui Plan de Actiuni nu a fost doar o formalitate, doar inca un document pe hartie, ci s-a constituit intr-o platforma importanta, decisiva cu ajutorul careea putem masura cu regularitate cum avansam in cooperarea noastra. Si am auzit astazi, inca o data, de la Presedintele Republicii Moldova, ca Guvernul, Presedintele si Conducerea Politica a Republici Moldova sunt atasati cursului reformelor in conformitate cu prevederile Planului de Actiuni.

Aceasta priveste – si Ministrul Economiei care este aici a reiterat foarte clar acest lucru - aceasta priveste in special imbunatatirea climatului investitional in R.Moldova. Republicii Moldova ii este predestinata o crestere economica importanta, dupa cum este si cazul in prezent, si dorinta de ”reforma” nu este doar un concept abstract. Ii sunt foarte recunoscator Ministrului Justitiei care este orientat spre reforma Justitiei, in sens larg, dar si in anumite domenii despre care am vorbit, si anume combaterea crimei organizate si eliminarea coruptiei.

Mai sunt si domenii la care inca trebuie mult de lucrat, referitor la care noi am avut posibilitatea sa efectuam un schimb deschis si sincer de opnii: libertatea presei si la implementarea Codului Audio-Vizualului unde mai sunt lucruri de facut.

Bineinteles ca si conflictul transnistrean a jucat, de asemenea, un rol important in discutiile noastre. Noi avem, ca si voi toti, mari sperante ca aceasta disputa va fi solutionata. Nesolutionarea conflictului dureaza deja de prea multi ani si contine potentialul unei escaladari, care trebuie urgent evitata.

Vreau sa accentuez, domnule Presedinte, ca noi salutam abordarea cumpatata a tarii dvs. si eu spun, de asemenea, in numele Presedintiei Germane al Consiliului ca un dialog bilateral cu Rusia pentru solutionarea acestui conflict a inceput si noi salutam foarte mult acest lucru. Si Dumneavoastra ati subliniat astazi ca acest dialog trebuie sa conduca la reluarea negocierilor in formatul 5+2, asa incit toti, si vecinii si cei implicati, indiferent in ce mod, sa participe din nou, atunci cind, speram, se va gasi o solutie.

Domnule Presedinte, cu certitudine, noi, ca Uniunea Europeana, vom sustine plenar toate eforturile pe care le depuneti in vederea solutionarii pasnice a conflictului si va vom ajuta cu tot ce putem sa ajutam la crearea Comisiei Comnune de Securitate la Frontiera, la care ati facut referinta Dvs., caci precum ati mentionat Dvs. aceasta face parte din masurile vizand prevenirea agravarii conflictului in viitor.

Astept mult sa purtam si discutii bilaterale cu Dvs. pe care le vom avea dupa aceasta conferinta de presa. Domnule Presedinte, aveti cuvantul:

Vladimir Voronin: Stimate Domnule Presedinte, stimate doamne, domnilor. Noi astazi am avut discutii foarte eficiente. Pentru Republica Moldova intodeauna aceste vizite in organismele si instutiile europene sunt de o valoare si importanta deosebita. De fiecare data noi concretizam cursul de dezvoltare a R.Moldova, de fiecare data noi cu partenerii europeni ne consultam despre problemele cele mai importante, mai stringente care stau in fata societatii noastre moldovenesti pe drumul de integrare europeana pe care noi l-am ales. [integral textul este redat in postarea precedenta].

Kalman Mizsei: Thank you very much! Joining the words of Minister Steinmeier, I would like to inform you that we had an in-depth conversation about the perspectives of solving the Transnistrian problem and we had jointly, with the President - whose leadership in this effort we greatly appreciate -underlined that the solution has to come in the 5+2 negotiations that have been frozen for sixteen months now. So it’s very important, and we are fully on the same page with the Moldovans, with President Voronin, that there needs to be a reinvigoration of the 5+2 and the settlement negotiations have to happen in that format.

We are familiar with the package plan of Moldova that they presented to the Russian partners in a bilateral format in the fall 2006 and we find the fundamental elements of this package plan healthy and a good bases for the negotiations, but the negotiations do need to happen in the 5+2 format.

We also talked about the European Union Border Assistance Programme for Moldova together with Ukraine and the President has expressed his appreciation for this project and we also find it a very good vehicle, a political vehicle towards solving the Transnistrian problem.

We also work with the Moldovan government together to expand European trade preferences for Transnistrian companies, now for a wider range of Transnistrian companies, the so-called temporary registered companies, and we hope that in the coming days and weeks all the details of this program are going to be clear and in such a way that it brings very tangible benefits to Moldovan companies, including the Transnistrian companies. Thank You.

Denis Duprovin, ITAR-TASS News agency of Russia, Denis Duprovin. I would like to ask both the President of Moldova and the Foreign Minister of Germany if the announcement of the United States, who said that they now discuss the possible international format of the peacekeeping forces for Transdnestria; if this suggestion has been discussed today, and, the question for Mr Voronin: Has the Republic of Moldova asked for this format? Thank you very much!

Vladimir Voronin: Nu s-au discutat probleme concrete referitor la trupele de pacificatori astăzi, însă poziţia noastră în acest domeniu este următoarea: toţi pacificatorii care au fost introduşi în zona conflictului în 1992, pe parcursul acestor deja 15 ani, noi apreciem rolul lor foarte înalt. Ei au făcut tot ce a fost posibil pentru a nu comite mai departe conflictul sângeros, pentru a nu comite alte încălcări în această zonă, măcar că au avut loc şi foarte numeroase probleme. Însă la stagiul actual, după ce se termină tratativele în formatul 5+2, noi socotim că acest institut de pacificatori trebuie reorganizat, trebuie reformat, şi de la pacificatorii militari, Moldova propune să trecem la observatori civili, ca în această zonă să nu activeze persoane în formă militară. Conform Constituţiei Republicii Moldova, Moldova este ţară neutră, şi noi nu dorim şi nu acceptăm să înlocuim pe unii militari cu alţi militari, pentru că aşa subiect şi aşa pretext ca să fie prezenţi acei pacificatori, astăzi nu există. Aşa este realitatea.

Frank-Walter Steinmeier (in germana): Eu desigur ii dau dreptate domnului Presedinte - exista doua perspective posibile a unei dezvoltari in urmatoarele luni sau ani. Prima este, ca noua nu o sa ne reuseasca sa solutionam conflicul in cadrul negocierilor din formatul 5+2. Aceasta conduce la intrebarea: ce fel de prezenta militara este necesara ca sa asiguram pacea si, doar in cadrul aceastei perspective, apare urmatoarea intrebare: ce fel de componenta sa aiba aceasta prezenta militara. Dorinta noastra este alta si activitatile noastre politice sunt orientate spre o solutionare pasnica a conflictului, pentru aceasta si se straduie Conducerea Republicii Moldova. Noi sutinem aceasta in cadrul formatului 5+2 si, in asa fel, va rugam sa dati dovada de intelegere ca cea de-a doua perspectiva este cea la care noi lucram cu o maxima prioritate.

Dina Botan, Agentia informativa de stat “Moldpres”. Spuneti-mi, totusi, care este urmatoarea etapa in dezvoltarea relatiilor dintre Moldova si Uniunea Europeana? Deci, in termeni mai concreti – continutul, durata, daca puteti sa concretizati aceasta?

Frank-Walter Steinmeier (in germana) : Urmatorii pasi practici au inceput deja. Dupa cum cunoasteti, noi am negociat in ultimele luni si saptamini un accord de simplificare a procesului de eliberare a vizelor si de readmisie, care se afla la moment intr-o faza de parafare. Ajungem la faza cind vom lucra la semnarea si ratificarea acestor documente. Semnificatia acestor acorduri nu trebuie subestimata, ea este suficient de importanta, deoarece in acest mod noi putem apropia oamenii si, de aceea, depunem atita ambitie la intrebari de genul procesului de simplificare a obtinerii vizelor si de readmisie.

Noi am discutat astazi cu Presedintele, cu Ministrul Economiei al Republicii Moldova si cu colegi din Cabinetul de Ministri despre situatia economica din Moldova. Eu m-am referit la acest lucru si in remarcile de inceput. De aceea, depinde mult deja de instrumentele care le vom gasi pentru a intari colaborarea la nivel economic intre UE si Moldova. La aceasta se refera si intrebarea daca putem conveni asupra Acordului privind Preferintele Comerciale Autonome, un domeniu politic la care purtam in prezent discutii intense.

Si al treilea exemplu, pe care vreau sa mentinez si despre care am discutat astazi: Care va fi urmatoarea baza adecvata pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare dupa realizarea integrala a Planului de Actiuni? Si acesta va fi un subiect de discutie dintre Comisie, Reprezentantii Speciali si reprezentati ai Republicii Moldova.

Nu mai sunt intrebari. Va multumesc si incheiem conferinta.

No comments: