Tuesday, June 26, 2007

Proiectul Planului National de Dezvoltare nu e ancorat in context extern

Am participat astazi la Forumul de lansare a discutiilor publice asupra Planului National de Dezvoltare (www.pnd.md). Este documentul de planificare strategica pe 2008-2011 care se va axa pe 5 prioritati (spre deosebire de SCERS, a carui loc il va lua PND, care icerca sa faca totul si in acelasi timp si fara o prioritizare clara). Prioritatile sunt - stat democratic, reglementarea conflictului, sporirea competitivitatii, dezvoltarea resurselor umane si dezvoltarea regionala. Este doar un proiect, pregatit de Guvern (de o echipa tanara si bine motivata care insufla incredere si este coordonata de Ministrul Economiei Igor Dodon care a avut azi o prestatie foarte buna) si care urmeaza a fi aprobat prin noiembrie dupa mai multe runde de consultari cu parteneri interni si externi. Azi a fost lansarea acestor discutii care vor continua tematic, in grupuri mai mici si in diferite orase.

Nu am citit decat cateva capitole asa ca nu-mi dau acum cu pararea, cu atat mai mult ca majoritatea trebuiesc comentate de specialisti. Singurul obiectie conceptuala pe care as putea o face este ca desi isi propune sa fie un document Strategic, el este (cel putin in aceasta faza), mai mult un document tehnic. Nu plaseaza discutia intr-un context mai larg si nu trateaza problemele si prioritatile Moldovei din perspectiva contextului international si regional.

Paradoxal, dar nici in cele 2 pagini ale introducerii, nici in anexa principala - "analiza desfasurata a situatiei", nici macar nu este pomenit obiectivul de integare europeana, UE in general sau Planul de Actiuni. Deci, toate prioritatile si actiunile propuse de realizat sunt analizate intr-un vid, singura legatura cu factorul extern despre care ar putea afla cititorul ar fi cea a impactului pe care-l are asupra R.M. dependenta de o singura piata de desfacere si "restrictiile la importul vinurilor in Rusia". Atat. Or, nu ne putem permite sa facem abstractie de contextul extern in care vom elabora si implementa strategia, ci obligatoriu trebuie sa facem un efort sporit pentru a-l intelege cat mai bine, deslusi principale riscuri, oportunitati si tendinte si a incerca sa stabilim ce avem de facut in tara anume din aceasta perspectiva.

Dupa mine, daca ar fi sa definesc intr-o singura fraza care este acest cadru extern in care trebuie ancorata strategia pentru urmatorii trei ani, as spune ca cel mai important este sa asiguram o mobilizare maxima a resurselor si eforturilor pentru a pregati cat mai bine Moldova pentru ca sa ne putem prezenta prin 2010/2011 de o maniera credibila si convingatoare cauza in fata UE si sa cerem recunoasterea perspectivei noastre europene si un road map clar in vederea realizarii acesteia...

(continui in postare separata)

No comments: