Marti seara cei circa 600 participanti la universitatea de vara a Consilului Europei (foto de familie) au avut o intalnire cu George Soros care a vorbit despre viziunea sa asupra lumii. Una din tezele principale a fost critica fata de politica administratiei Bush, care sub acoperirea luptei impotriva terorismului pericliteaza principiile societatii deschise in ceea ce candva era un model al democratiei si prin interventia in Irak a condus la catalizarea pierderii influentei SUA in lume. "America a dus lumea intr-o directie gresita. Europa nu a avut forta sa se opuna. Europa are nevoie de un centru de analza care sa contribuie la elaborarea unei viziuni strategice pentru politica externa a UE". Pentru aceasta Soros sustine un nou proiect - Consiliul European pentru Relatii Externe - ECFR. (unde acum este si Nicu Popescu).
Dupa prezentare, participantii au pus cateva intrebari. Eu l-am intrebat despre Moldova si conflictul transnistrean si, in esenta, daca crede (asa cum crede conducerea R.Moldova) ca in actualul context international Moldova ar putea realiza la o solutie de compromis care pe de o parte ar fi acceptabila pentru Moscova, dar, pe de alta, ar asigura reintegrarea Moldovei intr-un stat viabil si functional capabil sa avanseze in directia integrarii europene.
Iata raspunsul lui George Soros:
Nu pretind sa fiu absolut perfect informat despre subiect. L-am vazut pe dl Barbarosie in lista vorbitorilor. El este omul pe care de obicei il ascult pentru a ma informa mai bine despre evolutiile din Moldova.
Din impresiile pe care le am, va pot spune ca, de fapt, propunerile curente sunt propuneri destul de decente care ar putea oferi un modus vivendi care, spre deosebire de planurile precedente, nu sufera de concesii excesive pentru regimul transnistrean.
Sunt destul de preocupat cu multe din politicile promovate de Rusia, dar, de fapt, in acest caz particular, eu cred ca ele (propunerile) arata ca o posibila solutie pozitiva. Bineinteles, raman deschis sa fiu convins ca nu este asa, dar aceasta este impresia pe care o am la momentul de fata.
(George Soros: I don't claim to be absolutely well informed about the subject. I saw Mr. Barbarosie is on the list (of speakers). He is the man I am usually listening to get better informed about developments in Moldova.
From my impressions I can tell you that actually current proposals are quite decent proposals that could provide a modus vivendi that doesn't suffer from excessive concessions to the Transnistrian regime that previous offers did.
I'm quite concerned with many Russian policies, but actually in this particular case, I think that it looks like a possible positive solution. I remain, of course, open to be persuaded otherwise, but that is the impression that I currently have).
PS Nu pot baga mana in foc, dar impresia mea ferma este ca aceasta apreciere a fost facuta in conditiile in care dl Soros nu s-a mai documentat despre subiectul negocierilor de prin noiembrie-decembrie 2006 (cred ca voi putea verifica foarte curand acest lucru). La acea vreme pachetul, intr-adevar, arata ca un document bun si o baza solida pentru o solutie rezonabila in deplina concordanta cu prevederile Legii din 22 iulie 2005. Nimic din acele propune nu sugerea ca ar putea avea loc alegeri anticipate intr-un parlament comun pana la democratizarea Transnistriei si retragerea trupelor ruse. De atunci lucrurile s-au schimbat. Oare cat de mult?
Tuesday, July 3, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment