Thursday, July 5, 2007

... noua luni pana la Summitul NATO de la Bucuresti

Partea 2.

Dincolo de decredibilizarea noastra ca partener serios si responsabil si semnalele gresite pe care le trimite in Est (ca nu avem real alte optiuni decat Rusia), impotmolirea IPAP-ului mai are si o alta valenenta care se pare ca ne scapa. Si anume, importanta IPAP-ului din perspectiva Summit-ului NATO de la Bucuresti din aprilie 2008.

Am impresia ca noi inca nu am constientizat anvergura acestui eveniment si inca nu realizam care este potentialul impact pozitiv pe care reuniunea celor 26 de sefi de state si de guvern in imediata vecinatate a Republicii Moldova le-ar putea avea asupra intereselor noastre. Cand realizam, sa nu fie prea tarziu sa mai facem ceva.

In aprilie 2008, in premiera absoluta - care nu se va repeta probabil inca foarte multi ani -, t0ti liderii lumii occidentale se vor reuni in capitala unei tari vecine cu R.Moldova. Venind pentru 2 zile la Bucuresti, ei vor avea o deschidere cu totul aparte pentru a se gandi la problemele de securitate a Moldovei. Doar acest fapt creaza un context geografic foarte favorabil pentru Moldova.

In afara de aceasta, totul merge spre transformarea acestui summit intr-unul al extinderii, la care inevitabil NATO, dupa ce invita Croatia (aproape sigur), Macedonia si Albania (foarte probabil), va trebui sa se gandeasca mai serios la ce se face in alte spatii, dincolo de Prut si Marea Neagra. Aceasta ofera un context conceptual favorabil pentru ca Moldova, intr-o forma sau alta sa intre pe agenda discutiilor. Georgia realizeaza acest lucru si a intrat intr-un sprint adevarat intensificand si mai mult eforturile energice pentru avansarea de la un dialog intensificat la obtinerea Membership Action Plan.

Daca nu ne schimbam atitudinea fata de IPAP si ne prezentam catre summit-ul de la Bucuresti in acelasi hal, vom da cu piciorul unei sanse sa facem ca liderii NATO sa discute serios despre Moldova. Sa fie clar - nu vorbesc despre neutralitate si asumarea obiectivului de integare (e un alt subiect). Vorbesc de implementarea seioasa a unui plan asumat constient care este unul "inofensiv" si nu ne cere sa renuntam la neutralitate.

Mai este inca un aspect. Poztia tarii gazda. Romania, in aceasta calitate de gazda a Summit-ului, va putea avea o voce deloc neglijabila in structurarea agendei acestei Reuniuni. Un efort comun si coordonat cu Moldova ar putea insemna multe.

...

1 comment:

Anonymous said...

Andrei,

Desi comentez cu intarziere, vreau sa spun ca pentru ceea ce scrii ar trebui intrunita o conditie centrala - Voronin sa nu astepte de la o intelegere cu Putin solutionarea problemelor sale personale, ori aura de pacificator transnistrean. Ori altfel nu putem vorbi despre nici un IPAP si nici macar integrare europeana, iar exemplul concret ca de mai mult de un an Voronin sterge de pe discursuri combinatia "euro-atlantic" demonstreaza contrariul. Cred ca DIN NOU suntem in faza "Europa sau nu Europa", ba chiar "to be or not to be".

IPAPa;)