Thursday, July 12, 2007

Presedintia portugheza a UE nu lasa loc de iluzii

La 8-9 iulie, am paticipat la Lisabona la o masa rotunda referitor la politica europeana de vecinatate organizata de presedintiile portugheza si germana cu sustinerea fundatiei Bertelsmann. Este deja un format consacrat care e organizat pentru a treia oara - dupa Helsinki si Berlin in 2006. Chiar in ajun sau la inceputul noii presedintii. 2/3 diplomati, restul - experti. Principalul scop declarat tine de asigurarea continuitatii intre presedintiile care se succed in materie de politica de vecinatate, scop in care cei invitati trec in revista ce s-a facut si in baza acestor "lessons learned" fac un schimb de idei cu privire la ce poate fi facut mai bine in urmatoarele 6 luni in materie de Politica de Vecinatate.

De aceasta data au participat circa 40 persoane - directorii politici din ministerele de externe ale celor 3 presedintii (Germania, Portugalia, Slovenia), cativa directori de spatii din alte ministere de externele (Paris, Londra), citiva directori de la Comisia Europeana, reprezentanti ai Consiliului. Au fost si vreo 15 experti (2 rusi, Moldova, Georgia, belarusul, 2 romani, polonez, dar si experti din Maroc, Egipt si Tunis).

Intalnirea precedenta din decembrie de la Berlin a fost dedicata exclusiv dimensiunii estice. Acum, portughezii au tinut sa asigure un echilibru - 2 sesiuni pe dimensiunea estica (din care doar una propriu zis pe ENP, iar cealalta pe politica energetica si relatia cu Rusia) si 2 - pe dimensiunea sudica. Astazi este evident, in interiorul UE inca din 2006 a existat o intelegere tacita - nemtii se focalizeaza in primul rand pe politica estica (plus politica energetica si Rusia), iar portughezii sunt lasati sa se concentreze mai mult pe Sud. Noua presedintie deja a si organizat un summit UE-Brazilia si mai are inca 2 initiative majore - summitul UE-Africa si o conferinta intermediteraineana.

Fiind la Lisabona intelegi mai bine de unde vine aceasta preocupare deosebita fata de sud si semi-indiferenta (frizand ignoranta; dar si evlavia nedisimulata fata de Moscova). Dincolo de legaturile istorice si intrepatrundirile culturale, banala geografie - de la Brussels zbori 3 ore, de la Chisinau aproape 5, iar din Maroc - 1 ora.

Ieri, presedintia Portugheza si-a anuntat prioritatile in Parlamentul european - paragrafe intregi despre sud si nici un cuvant despre est (in special p. 4). Sigur nu ne convine, dar asta-i realitatea, si in spirit european trebuie sa o tratam ca atare, cu intelegere. Mai grav decat indiferenta este insa atunci cand se apuca sa-si dea cu parerea si sa promoveze decizii pe spatii pe care nu le cunosc si nici macar nu-i asculta pe cei din regiune. Un alt lucru evident - Portugalia va fi mult mai preocupata sa nu agraveze relatiile cu Rusia, ci dimpotriva, sa evite punctele divergente si sa acomodeze Moscova. Premierul portughez chiar la prima conferinta de presa de lansare a presedintiei s-a si evidentiat contrazicandu-se destul de apasat cu o ziarista din Lituania pe acest subiect spunand ca o asemenea relatie strategica pentru UE nu trebuie sa fie ostateca a unor complexe istorice si ca Rusia trebuie tratata cu respect si nu sa fie presata...

Astazi, deja la Chisinau, am avut impreuna cu cativa experti locali o intanire cu Ministerul de Externe al Luxemburgului Asselborn. Aceeasi impresie - cum vine vorba de Rusia, imediat apel la respect si intelepciune, ratiuni strategice, iar cand sugerezi sa se bazeze mai mult pe expertiza balticilor si central europenilor atunci cand decid politici pe regiunea noastra, primesti ca raspuns aluzii transparente ca unii din noii membrii sunt excesiv de radicali fata de Rusia si nu pot scapa de fobiile sale istorice. Si in acelasi timp, atunci cand unii din acesti vest-europeni (dealtfel bineintentionati si corecti, cum mi s-a parut si Asselborn) incep sa comenteze situatia din Moldova folosind matricea lor de gandire, se ajunge la paralele ridicole. Bunaoara, vorbeam astazi despre asa-zisa televiziune publica si ca, de fapt, este un canal de propaganda politica care joaca intr-o singura poarta. Ministrul Asselborn reactioneaza cu "intelegere": "da, da, stiu cum este. Este ca si cum a fost TF1 in timpul presedintelui Mitterand"...

Cam aceleasi note le-am simtit si la diplomatii portughezi (apropo, pentru prima data inca 2002, cand am lucrat cu ei cand detineau Presedintia la OSCE). Multa consideratie pentru Moscova, chiar compasiune pentru timpurile grele prin care a trecut in anii '90, multa-multa preocupare pentru potentialul migrationist al Magrebului si faptul ca China depaseste Europa in investitiile in Africa si, in acelasi timp, ochi mari cand spui ca in Transnistria nici nu miroase a conflict etnic sau ca Moscova a impus un embargou la importuri de vinuri moldovenesti si georgiene...

3 comments:

nicu said...

sa vedem ce va iesi cu presidintia. primul ministru socrates a fost la moscova la sfarsit de mai. a fost tratat imparateste. cazat la kremlin. kremlinul a fost chiar inchis ca socrates sa faca jogging inauntru :) pentru un stat mic flateaza enorm.

oricum, e ok ca UE sa joace good cop bad coop cu Rusia, atata timp cat nu se iau decizii ireversibile. iar presedintia UE, in special o presedintie mica - ca cea a portugaliei - nu poate avea nici un impact semnificativ.

asa ca nu sunt foarte preocupat de portughezi. sigur ar fi fost bine daca dupa samara summtiul din 26 oct cu Rusia ar fi prezentat on follow up, dar vom vedea.

portughezii stiu ca nu pot lasa o amprenta mai mare, si se vor concentra pe evitarea scandalurilor - atat cu Rusia, cat si cu summitul UE-Africa unde deja se incing spiritele legate de venirea lui Mugabe din Zimbabwe care este pe travel ban al UE.

cam acelsi ton se asteapta si de la presedintia slovena in prima jumatate al lui 2008. dupa aia vine Franta. acolo mizele sunt mai importante.

nicu said...

iar dupa dupa asta - speram ca EU reform treaty va fi aprobat, si sistemul aberant de presedintii de cate 6 luni va trece in istorie - si nu vom avea probleme de incoerenta portugheza, berlusconeza sau slovena :)

Oleg Cristal said...

Vineri am avut o discutie cu Ambasadorul Germaniei la Chisinau si cu deputatul verde Rainder Steenblock. Ultimul a spus că ENP + a eşuat "datorită împotrivirii unor state din bazinul mediteranian". Acum inţeleg mai bine cine a pus beţe în roate acestei politici. Apropo, daca vă interesează pozitia Germaniei faţă de pachetul de propuneri al Chişinăului privind reglementarea transnistreană, accesaţi
http://oleg-cristal.blogspot.com/2007/07/germania-susine-pachetul-moldovenesc-de.html