Am ajuns la Strasbourg la conferinta scolilor de studii politice a Consiliului Europei unde voi sta pana pe 7. Dupa asta plec la Lisabona la o conferinta neformala referitor la perspectivele Politicii Europene de Vecinatate organizata de ministerele de externe a Portugalilei si Germaniei (actuala si fosta presedintie UE).
Redau in continuare cateva teze din comentariul politic al emisiunii Rezonans din 30 iunie realizat pe marginea intrevederii pe care Presedintele Voronin a avut-o joia trecuta cu Ambasadorii la Condrita (Vlad Socor a facut vineri o analiza "Is Moldova's President dropping the European banner?"). Ingrosat sunt citatele din Voronin. Accentele, tonul si registrul acestui comentariu si a interventiilor Presedintelui mi se par de o semnificatie si relevanta speciala pentru a putea intelege starea de spirit a conducerii RM pe mai multe planuri - reevaluarile prin care trece dupa alegerile locale, politica externa (cu un tot mai pronuntat eurosceptism si deschiderea sporita fata de Rusia) si problema transnistreana. Neaparat revin maine cu cateva comentarii.
Principala fraza este, dupa mine, este afirmatia transanta ca nici PPCD, nici PD nu sunt interesate de reintegrarea tarii. Nici mai mult nici mai putin. Si ca dupa aceasta "criza" a devenit clar pe cine poate miza Chisinaul in promovarea reglementarii.
Ma intreb si eu, pe cine? In nici un caz pe AMN si PSD, care au fost lovite la fel de dur. Dar nici pe experti locali si societatea civila. Cel putin nu pe acei reprezentanti pe care dl Presedinte ii invinueste ca toarna gaz pe foc si tulbura apele cu apelurile si ingrijorarile sale publice (evident "lipsite de orice temei", "rauvoitoare" si dand dovada ca sunt "dezinformari deliberate", vorba unui comunicat recent al Ministerului Reintegrarii). Nici pe experti straini parca nu se mai poate conta, caci si ei, vorba dlui Presedinte, fac jocul altora si provoaca zizanii. In special Vlad Socor ("care timp de vreo 2 ani a colaborat cu noi si a sustinut Moldova in cele mai grele momente, dar acum a fost acel care a declansat toata isteria asta") si Edward Lucas de la The Economist (pe el Voronin in mod special l-a mentionat; cei drept partial meritat pentru remarca neadecvata cu "fost brutar naiv").
Dar, prezentarea lui Voronin a avut si un numar important de aluzii, accente critice, chiar reprosuri nevoalate la adresa partenerilor occidentali. Nici nu ne-au sustinut cand am tinut piept de unii singuri Rusiei, nici nu prea se simte ajutorul lor financiar, nici nu este clar daca ei vor cu adevarat retragerea, ori doar folosesc subiectul pentru a mai putea inghimpa Rusia.
In acelasi rand, in mai multe pasaje (cel putin in ceea ce a fost prezentat la Rezonans si in comentariu), Voronin a folosit aprecieri destul de pozitive la adresa rolului Rusiei si a lui Putin...
Deci, atunci cand Presedintele spune ca a realizat ca numarul celor care sustin reintegrarea este mult mai mic decat credea, dar in schimb a devenit clar pe cine acum poate miza Moldova, nu ar fi fireasca concluzia ca cel mai fidel si sincer sustinator al reintegarii este, de fapt, chiar Moscova?
Rezonans, 30.06.2007
Subiect: intrevederea de la Condrita a Presedintelui Voronin cu Ambasadorii
Comentariu: ...Chisinaul prin nimic nu a meritat neincrederea manifestata de anumiti politicieni si diplomati influentati si de unele publicatii care au inceput sa apara in presa occidentala si au fost preluate de presa locala. Presedintele Voronin le-a adresat diplomatilor si unele intrebari:
Voronin:
- De ce oare cineva considera ca Presedintele Moldovei va fi mai putin patriot al tarii sale decat sunt alti presedinti pentru statele lor? Care este temeiul in care sunt facute asemenea aprecieri? Este o evaluare a situatiei sau impresiile formate sub influenta unor speculatii?
- Anume noi (PCRM) venind la putere am declarat despre faptul ca reglementarea conflictului transnistrean este o prioritate. Numai noi am fost aceea care ne-am apucat serios sa facem ordine pe sectorul transnistrean al frontierei cu Ucraina si prin aceasta ne-am creat si multi dusmani.
- Timp de mai multi ani, Moldova a fost nevoita sa faca fata unei polemici dure cu Moscova in format unu la una. Si a ramas si fara gaze si fara pietele de desfacere din est si, sunt nevoit sa observ, fara un ajutor palpabil din partea partenerilor nostri europeni.
- Dar poate ca problema consta in faptul ca Moldova a demarat in ultima perioada un dialog direct cu Rusia pentru solutioarea acestor probleme? Si anume asta deranjeaza, faptul ca discutam cu Rusia, direct si fara intermediari incercand sa rezolvam problemele aparute?
Comentariu: …Si astazi cei care ne-au lasat unul la unul ne cer pe un ton de procurori sa dam socoteala. Suntem suspectati ca ducem negocieri in spiritul vinzarilor si tradarilor. Nu este altceva decat o veche deprinderea moldoveneasca - despre totul de judecat dupa propria persoana.
- Abordarea noastra in pachet – si vreau sa fie clar, acestea sunt propunerile noastre, prezentate de Moldova - prevede: statut special pentru Transnistria, garantii pentru populatie, masuri de incredere, mentinerea statutului de neutralitate, recunoasterea proprietetii.
Comentariu: Deci, nici un fel de targuri, cum ar fi reglementarea in schimbul prezentei militare. De unde provine acest val de comentarii si speculatii, unde isi au originea aceste mituri si legende? Acum cativa ani, in 2005, parea ca toata lumea doreste reintegrarea tarii.
Despre sedina din 11 aprilie … Am adunat liderii politici si le-am spus ca reglementarea ar putea avea loc prin alegeri anticipate si doar in baza increderii. Noi niciodata nu vom fi de acord sa ocupam Transnistria si sa ne subordonam transnistrenii. Ce din aceasta putea provoca indignare si respingere? Spuneti-mi, care lider aduna opozitia sa le destainuie asa zise planuri secrete?
Comentariu: Este absolut evident ca scopul acestei isterii nu e altul decat rezistenta la ideea solutionarii conflictului si reunificarii tarii.In asa situatii toti isi arata fata adearata. Devine clar cine este sincer pentru reintegrarea tarii, si cine doar imita.
- Nici PPCD, nici Partidul Democrat nu sunt interesati in reglementarea conflictului. Pentru ei sunt mai importante interesele lor egoiste sau comenzile primite din exterior.
- Iar altii parca vor ca Moldova sa se certe cu Rusia, sa hamaie ca un maidenez la ea, dar in acelasi timp sa nu se intample nimic real cu retragerea, ca trupele sa ramana, pentru ca sa aiba motiv sa critice Moscova. Putem spune ca am realizat o cercetare prin lupta (razvedka boem) in urma careia am realizat ca numarul celor interesati de solutionarea conflictului este mult mai mic. Dar in schimb acum cunoastem mult mai bine pe cine am putea conta cu adevarat.
Comentariu: Asemenea atitudini ce resping orice contacte cu Rusia nu sunt altceva decat refularea la nivel subliminal a unor complexe. Ei nu vor reglementarea, desi in programul fiecarui partid solutionarea echitabila a conflictului este un punct important.
- Ce concluzie poate fi trasa din aceasta – doar una – ei nu au nevoie de reglementare. Cu atat mai mult cu cat reintegrarea Transnistriei ar pune cruce pe aspiratiile si planurile secrete ale unora din ei care vor unirea cu Romania.
- Moldova ramane ferm atasata ideii pastrarii neutralitatii permanente.
Sigur, acestei politici se pot opune doar acele forte care se pronunta impotriva solutionarii problemei transnistrene si reunificarii Moldovei. Ele sunt si in Chisinau si la Tiraspol si nu stiu cum se intampla ca actioneaza ele simultan si in paralel.
Rusia a inceput sa vada in Moldova un partener interesant in sfera economica. Curand in Moldova va sosi ministrul economiei Gherman Gref care va aborda in profunzime problema cooperarii economice moldo-ruse.
Sunday, July 1, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Vai Andrii ce viaĊ£a "grea" ai... Liasabona, Zagreb, Strasbourg...
Ce-as vrea sa fiu si eu fecior de un fost Ministru de externe, ahhh, si sa scriu analize superbe :)))
Post a Comment